Sallingfondene

Salling Fondene uddeler trecifret millionbeløb til Aarhus


June 3, 2012

171 mio. kr. er det hidtil største beløb, Salling Fondene har uddelt på et år. Men det var præcis det beløb, der blev delt ud til flere aarhusianske institutioner i dag. Aarhus var hjemby for grundlæggeren af Dansk Supermarked, Herman Salling, og det var da også med både glæde og stolthed, at hans enke, Karin Salling, i dag overrakte de 12 donationer i stormagasinet Salling.

– Donationerne kommer alle i Aarhus til gode – uanset om man bor her, eller om man blot besøger byen. Jeg glæder mig meget over, at pengene går til gode projekter, som rummer tilbud for enhver smag – hvad enten man er til kunst, sport, uddannelse, kultur eller leg og friluftsliv. Det bidrager alt sammen til at gøre Aarhus til en dejlig by at opholde sig i, sagde Karin Salling ved overrækkelsen.

Den største donation på 74 mio. kr. går til Aarhus Kommune, som fordeler beløbet på fire projekter. Pengene er med til at give aarhusianerne et havnebad til bade- og friluftsliv ved De Bynære Havnearealer, en kvalitetslegeplads ved Urban Media Space, et udkigstårn på havnearealet og en skulptur til at pynte i området.

Den Gamle By får 70,3 mio. kr. til at genfortælle Aarhus’ historie fra vikingetid til nutid med en underjordisk, interaktiv udstilling, der skal stå færdig i 2017.

Tivoli Friheden får 12 mio. kr. til et kulturelt multihus med en mobil publikumstribune, der giver plads til 800 siddende eller 1.400 stående gæster. Huset skal bruges til alt fra koncerter, teater, revy og dinner-shows.

3 mio. kr. skal sikre, at publikumssuccesen ”Sculpture by the Sea” bliver gentaget, så nye kunstværker vil pryde vandsiden fra Tangkrogen og ud til Ballehage i årene 2013, 2015 og 2017.

På sportsfronten modtager byens hold, AGF af 1880, 5,5 mio. kr. til et nyt klubhus på Fredensvang. Lyseng IF ved Højbjerg har fået anlagt Danmarks bedste kunstgræsbane og modtaget et tilskud hertil på 1,35 mio. kr.

I kategorien uddannelsessteder modtager Aarhus Musikskole 1 mio. kr. til at indrette koncertsalen i Officersbygningen med flygel, stole og lydregulering.

Århus Statsgymnasium modtager 2,5 mio. kr. til en Per Kirkeby-skulptur til skolens nye grønnegård, og sidst men ikke mindst får Aarhus Academy for Global Education 1,4 mio. kr. til et skolebibliotek.

Borgmester Jacob Bundsgaard havde en god dag. Han og de to rådmænd for henholdsvis Kultur og Borgerservice samt Teknik og Miljø Marc Perera Christensen og Laura Hay modtog 74 mio. kr. til kommunens mange fornyelser ved De Bynære Havnearealer.

– På hele byens vegne er jeg utrolig glad for og stolt over de meget generøse donationer fra Salling Fondene. Heri ligger en flot anerkendelse af en række ambitiøse udviklingsprojekter for byen, og dermed sættes der et meget smukt minde i byen over afdøde købmand Herman Salling.

Donationerne giver et markant løft til byen, et flot skulderklap til en række ildsjæle og skaber glæde hos rigtig mange mennesker i Aarhus. Eksempelvis er det nu muligt at realisere byens drøm om at gøre den nye havnefront til et folkeligt mødested af høj arkitektonisk kvalitet og med aktiviteter for hele familien, sagde Jacob Bundsgaard.

 

Overblik over donationerne  

  • Aarhus Kommune:  40 mio. kr. til havnebad på De Bynære Havnearealer. 20 mio. kr. til skulptur af høj international kunstnerisk standard på havneområdet. 7 mio. kr. til kvalitetslegeplads ved Urban Media Space. 7 mio. kr. til udkigstårn på havneområdet
  • Den Gamle By:  70,3 mio. kr. til realisering af underjordisk udstilling om Aarhus fra vikingetid til nutid, som skal stå færdig i 2017
  • Tivoli Friheden:  12 mio. kr. multihus til koncerter, teater, revy og dinner-shows
  • AGF af 1880:  5,5 mio. kr. nyt klubhus med kontorer, omklædnings-, trænings- og opholdsrum
  • Århus Statsgymnasium:  2,5 mio. kr. Per Kirkeby-skulpturen ”Laokoon-gruppen” til skolens nye grønnegård
  • Sculpture by the Sea: 3 mio. kr. til opførelse af kunstprojektet i 2013, 2015 og 2017
  • Lyseng IF: 1,35 mio. kr. til etablering af kunstgræsplæne af høj kvalitet
  • Aarhus Academy for Global Education (AAGE): 1,4 mio. kr. til et skolebibliotek for alle klassetrin
  • Aarhus Musikskole: 1 mio. kr. til indretning af Officerssalen til koncertsal