Sallingfondene

Historie

 

Købmand Herman Sallings Fond blev stiftet den 30. december 1964 og Købmand Ferdinand Sallings Mindefond den 22. oktober 1957. Begge fonde hører hjemme i Aarhus, hvorfra familien Salling stammer fra.

Fondene har deres navne efter Dansk Supermarkeds Groups grundlægger, Herman Christian Salling (20. november  1919 – 8. maj 2006) og faderen Ferdinand Salling, der i 1906 grundlagde en manufakturhandel, som han senere sammen med Herman Salling udviklede til Salling Stormagasin.

I 1953 arvede Herman Salling sin fars virksomhed i Søndergade i Aarhus, og etablerede med udgangspunkt heri Jysk Supermarked i 1960. Samme år åbnede han det første føtex supermarked i hjertet af Aarhus. I 1962 åbnede stormagasinet Salling i Aalborg, i 1970 blev den første Bilka bygget i Tilst ved Aarhus – og i 1981 kom Netto til verden i København.

For at ekspandere og konsolidere virksomheden, indledte Herman Salling i 1964 et samarbejde med skibsreder A.P. Møller i dennes allersidste leveår. Det sikrede det nødvendige økonomiske råderum til at fortsætte udviklingen inden for dagligvarehandel. Aftalen indebar, at Mærsk indgik som passiv kapitalpartner, mens Herman Salling stod for ledelsen af selskabet. I samme ombæring ændrede virksomheden navn fra Jysk Supermarked til Dansk Supermarked. En del af ejerskabet til Dansk Supermarked Group er placeret i de to fonde.